JP 1st Class - шаблон joomla Joomla
  • bg nature

Sve o SATA

Sve o sata

Dobrodošli na zvanični sajt SATA - Srpske asocijacije za transakcionu analizu!

Naša želja jeste da se na ovom sajtu informišete i bolje upoznate sa aktivnostima SATA udruženja i načelima transakcione analize (TA) kao i njene primene u Srbiji.
SATA je udruženje osnovano decembra 2000. godine, a iste godine je i zvanično 
pridružena evropskoj asocijaciji za transakcionu analizu (EATA), kao jedina asocijacija za TA u Srbiji.

 


SataTim

SATA tim

Pogledaj

NasaMisija

SATA vesti i aktivnosti

Pogledaj

SataKursevi

TA danas

Pogledaj


TA danas

 

Mišljenje transakciono-analitičkih trenera Evropske Asocijacije za Transakcionu Analizu o fizičkom kažnjavanju dece, o pre svega psihološkoj, a zatim i kulturološkoj i etičkoj neopravdanosti ovog vida kažnjavanja.

Ovo su samo neki od razloga što za transakcione analitičare, članove SATA i EATA, telesno kažnjavanje dece nije legitimna opcija u vaspitanju. Integralni članak je objavljen u listu Nedeljnik 8.1.2015. u okviru polemike o predlogu građanskog zakonika s odredbama o zabrani telesnog kažnjavanja dece.                                                                    

Batine su loše, to nema veze sa kulturom 
Podizanjem svesti o potrebi postojanja boljih vaspitnih metoda, zakon će promovisati mnogo zdravije ponašanje među roditeljima. Nema sumnje da kultura ima vrlo malo veze s telesnim kažnjavanjem; kultura nasilnih porodica iznenađujuće je slična i u drugim zemljama, i srpske, italijanske ili afričke nasilne porodice imaće mnogo više sličnosti jedna s drugom nego međusobno nenasilne i nasilne porodice iz iste zemlje. 

Marko Maceti, predsednik EATA, dobitnik prestižne nagrade Erik Bern za doprinos razvoju transakcione analize (Italija) 

Kažnjavanje vodi ka pokoravanju 

Unutrašnji svet telesno kažnjavanog deteta sačinjen je od nasilja koje kasnije može da se ispolji ka drugima kao i prema sebi. Odgajanje deteta bez telesnog kažnjavanja, što zahteva mnogo više posvećenosti, učiniće da dete razume moralno ponašanje, s većom verovatnoćom da ga primenjuje i kad roditelj nije u blizini, i takođe s većim šansama da bude mentalno zdravo. 


Stefan Standstorm, edukator i supervizor transakcione analize (Švedska) 

Šta podstičeš, to i dobiješ                                                            

U TA mi kažemo: šta podstičeš, to i dobiješ. To znači da će čak i negativni podsticaji tipično ojačati ponašanje koje pokušavate da sprečite. Ukoliko roditelji kažu svojoj deci da ne smeju da rade nešto, to će ostati u dečijem umu i verovatnije je da će izazvati da će izazvati da oni to učine ponovo.


Džuli Hej, vođa programa za brigu i razvoj dece u EATA (Velika Britanija) 

GLAS NAJUSPESNIJEG SRPSKOG TENISERA SVIH VREMENA PROTIV
FIZICKOG NASILJA : 


https://www.facebook.com/djokovic.official/photos/a.161904970529029.46755.161367337249459/529469147105941/?type=1&theater

Vratimo se razgovoru, pohvalama, kritikama

Kad roditelji ignorišu pozitivno ponašanje i ne hvale dete kad čini dobre stvari, ono će težiti da pažnju privuče provokacijama. Dakle, treba se vratiti na kontakt s detetom, razgovor, pohvalu, zainteresovanost za ono što radi, i tako ćemo otvoriti vrata komunikacije kroz koja će dete primiti i kritiku kad je to potrebno, sa svesću da ga volimo.

Marina Banić, predstavnik Evropske asocijacije za transakcionu analizu u Evropskoj asocijaciji za psihoterapiju EAP (Srbija) 

 


B

 

" Svaka osoba kreira svoj život tako da sloboda i autonomija svakog od nas pružaju moć da se svaka naša zamisao ostvari, a od naše moći zavisi koliko ćemo dopustiti da nam se ne/nametnu druga mišljenja".

Eric BERNE

.

l

 

"Gubitnik je onaj koji ne zna šta da učini ukoliko izgubi, ali priča o tome šta će učiniti ukoliko pobedi, a životni pobednik ne priča šta će učiniti ako pobedi,ali zna šta da čini ako izgubi".

Eric BERNE

E

 

" Naše emocije su naše bebe. Ophodite se prema njima nežno i brinite o njima. Razumevanje i saosećanje će ih sigurno transformisati".

Thich Nhat Hanh-Zen budisticki monah


Kontaktirajte nas...

E-Mail
* Sva polja sa zvezdicom su obavezna

Kontakt informacije

PozoviteNas

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi treninga za vašu kompaniju, obuku zaposlenih ili treninga profesionalaca, kao i za sve one koji žele da se dalje edukuju iz oblasti transakcione analize, možete nas kontaktirati na sata.conference@yahoo.com