JP 1st Class - шаблон joomla Joomla
  • bg nature

Eticki pravilnik

 

Članovi SATA su u potpunosti prihvatili EATA Etički pravilnik 02.07.2007.godine.

Smatramo da je ovaj dokument važna smernica u profesionalnom delovanju svakog našeg člana i da suštinski podržava osnovni filozofski princip Transakcione analize: JA SAM OK, TI SI OK i omogućava razvoj autonomije pojedinca i društva u celini.

Etički Pravilnik EATA-e namenjen je da služi kao smernica za nacionalne organizacije učlanjene u EATA-u i za svakog člana EATA-e. Namera je da pomogne praktičarima u upotrebi TA u Psihoterapiji, Savetovanju, Obrazovnom i Organizacionom planu na etički način. Svaka nacionalna asocijacija ima zadatak da odredbe Pravilnika unese u Deontološki nacionalni pravilnik. Pored toga, ovaj Pravilnik informiše javnost o tome kakvo ponašanje se može očekivati u tom smislu od članova ove Asocijacije.

 Ovaj pravilnik zamenjuje sve prethodne Etičke pravilnike EATA. Sve ranije etičke norme su obuhvaćene, ali fokus novog Etičkog pravilnika su kriterijumi profesionalnog etičkog ponašanja.

 Nacionalne organizacije učlanjene u EATA-u, prihvataju Etički pravilnik EATA, i koriste ga kao referentni okvir za analizu specifičnih situacija za svoje članove. Svaki član EATA pridržava se Pravilnika u svojoj praksi. U suprotnom, Nacionalna asocijacija formuliše sankcije.

  Ovaj Pravilnik ima tri dela: prvi deo je uvod u Pravilnik koji ukazuje na osnovni izgled etičnosti; drugi deo je srž Pravilnika i objašnjava definiciju osnovnih vrednosti i povezanih etičkih principa; treći deo je primena vrednosti i principa u praksi. (Ovaj deo će biti zaključen posle dopuna Etičkih komiteta i nacionalnih udruženja, koje će uzete u obzir vlastite zakonske zahteve.)

Ovde možete da preuzmete kompletane pravilnike :